WWW.DISSERS.RU

БЕСПЛАТНАЯ ЭЛЕКТРОННАЯ БИБЛИОТЕКА

   Добро пожаловать!

Pages:     | 1 |   ...   | 30 | 31 || 33 | 34 |

по первых царей и князей уряжению. А кто иметь преступати А се Обонезьскыи ряд:во Олонци 3 гривны, на Свери сия правила: или дети мои, или внучята, или правнучята, или в грив[на], в Юсколе 3 грив[ны], в Тервиничих 3 грив[6ы], у коем городе наместник, или тиун, или судиа, или кто а Вьюнице грив[на], устье Паши грив[на], у Пахитка на Паши пообидить суды церковный, да будуть прокляти в сии век и в полъгрив[ны], на Кукуеве горе грив[на], у Пермина грив[на], у 213 Кокорка полъгрив[ны], на Масиеге низ Сяси полъгрив[ны], в передмер истужници1 по силе, кто что мога, а в тех погостех а поезде от всее земли владыце 10 грив[ен], а попу две грив[не], у некоторый погибнеть, то ти и десятины убудеть, а в тых Липсуевичь полъгрив[ны], у Тои-вота грив[на], в Липне погостех во всех сходится дани осмъсот гривен, а передмера сто полъгрив[ны]. гривен, а на истужницех сто гривен, то ти из того взяти А се Бежичьскыи ряд: в Бежичих 6 грив[ен] и 8 кун, епископу к святей Богородици сто гривен; а во Врочницех [Городецьке полъпяты грив[ны], в Змени 5 грив[ен], Езьске 4 ] гривен, то ти из того взяти епископу 20 гривен; а в Торопчи грив[ны] и 8 кун, Рыбаньске грив[на] волжьская, вы Йзьске дани четыриста гривен, а епископу с того взяти 40 гривен; а в полъгрив[ны] волжьская. Жижци дани 130 гривен, а с того епископу взяти 13 гривен; а в «Памятники русского права», вып. II, стр. 117—118. Каспли 100 гривен, а из того епископу взяти 10 гривен; а в Хотшине дани 200 гривен, а из того епископу взяти 20 гривен; а 2. 3. 1150 г. - УСТАВНАЯ ГРАМОТА КНЯЗЯ в Жабачеве дани 200 гривен, а из того епископу взяти 20 гривен;

РОСТИСЛАВА1 а в Вото[р]овичи дани 100 гривен, а из того епископу 10 гривен;

1. Во имя отца и сына и святаго духа. Бог и святая а в Шуисцеи да[н]и 80 гривен, а из того епископу 8 гривен; а в богородица и отца моего молитва, приведох епископа2 Дешнянюх 30 гривен, а из того [е]пископу три гривны; а в Смоленску, сдумав с людми своими,3 по повелению отца своего Ветьскеи дани 40 гривен, а из того епископу че-тыри гривны; а святого, еже хотев приживоте своем сътворити; но есть [з] де на Былеве дани 20 гривен, а и епископу из того 2 гривны; [а] в первее сего не бывало епископьи, да яз недостойный, грешный, Бортницех на оной стороне 40 гривен, а из того епископу се уст[в]ляю епископью, о немь же епископу быти живу и с гривны; [а] в Витрине дани 30 гривен, а из того епископу три клиросом своим, в свои дни и во свое княженье, еже ми бог дал гривны; в Жидчичих 10 гривен, [а и] ис того епископу гривна; в и отчя молитва. Басеи 15 гривен, а и епископу из того полторы гривны; [в] 2. А се даю святей Богородици4 и епископу прощеники, Мирятичех дани 10 гривен, а епископу из того гривна; в с медом5, и с кунами, и с вирою, и с продажами, и не надобе их Добрятине дани [30] гривен, а епископу из того три гривны; в судити никакому же человеку. Доброчкове дани 20 гривен, а из того епископу две гривне; в 3. И се даю святей Богородици [и] епископу десятину Бобровницех дани 10 гривен, а из того епископу гривна; на от всех даней Смоленских, что ся в них сходит истых [к]ун,6 Дедогостичех 10 гривен, а из того епископу гривна; а в Зарубе кроме продаже и кроме виры и кроме полюдья7: у Вержавлянех дани 30 гривен, а из того епископу 3 гривны; а в Женни дани у Великих 9 погост, а в тех погостех платит кто ж свою дань и гривен у Велицеи, из того святей Богородици и епископу гривен; в Пацини дани 30 гривен, а из того епископу 3 гривны, а в гостинеи дани неведомо, и что ся сойдет, из того святей [Б]огородици и епископу десятина; в Солодовницех Дошедшая до нас в списке XVI в. грамота Ростислава Мстиславича гривен, из того святей Богородици [и е]пископу 2 гривны;

Смоленского (1128 – 1160 – смоленский князь, 1160 – 1168 – великий князь на Путтине присно платять четыри гривны, Беници 2 гривны, Киевский) определяет правовое положение смоленской епископии. Дает Корчмити полпяты гривны, Дедичи и дань и вира 15 гривен, информацию о финансово – административном делении Смоленского княжества.

гость 7 гривен, а из того святей Богородици и епископу три Содержит важные данные о характере повинностей, взимавшихся княжеской казной с населения. Грамота является одним из основных источников по гривны без семи ногат; на Копысе полюдья четыри гривны, а истории отдельных разрядов зависимого крестьянства XII в.

перевоза2 четыри гривны, а торгового 4 гривны, а корчьмити Мануил – смоленский епископ в 1137 -1168 гг.

Имеется в виду смоленское вече.

Введение епископской Богородицкой церкви.

5 С медовым оброком.

Предмер – предположительно, какая-то подать; истужники – вероятно, лица не Наличных денег. учавствующие в общинной раскладке податей.

7 Кроме собственно княжеской дани – полюдья, собираемого с волостей лично Перевоз – пошлина за перевоз товаров и людей через реку.

князем (или его дружинниками в его пользу)при их объезде. Корчмити, в корчмитех – корчмиты – пошлины с корчем.

215 неведомо, но что ся соидеть, из того десятина святей епископля; семая аж бьетася две жене, то епископля тяжа; [аж] Богородици; на Прупои 10 гривен, а из того епископу гривна, а в церковный человек дойдет чего, то своему епископу; девятая аж корчмитех не ведати, но что ся соидеть, из того десятина святей кого бог отведет церковных людей, а не будет зла ничего Богородици; у Кречюта дани 10 гривен, а святей Богородице и церкви.

епископу гривна; в Лучине полюдья [...] гривны, а мыта и 7. Да се яз молъвлю и уставил есми епископью, поручен корчмити не ведомо, но что ся снидет, из того епископу Смоленск богом и деднею и отцовою молитвою, да се яз князь десятина; во Оболви гостинная дань,1 и что ся в ней снидется, из Ростислав, с первым епископом своим Маноилом, да се того святей Богородици и епископу десятина; во Исконе дани 40 уставляю яз. Аж будет или тяжа, или продажа епископля, да гривен, а из того святей Богородици и епископу 4 гривны; ненадобе ни князю, ни посаднику, ни тивуну, ни иному никому Суждали Залесская дань, аже воротить Гюгри, а что будеть в же от мала и до велика, и по всей волости Смоленской. Се же ней, из того святей Богородици десятина; у Вержавску в городе ныне, с божьею помощью и со святою богородицею, в сии дни три гривны десятины святей Богородици; в Лодеиницех 10 полны дани, а по сем что бог устроить; по божью строю чи гривен дани, а из того гривна святей Богородици. И се даю из которая дань оскудееть, или ратью, или коим образом, [п]о силе Торопча от всех рыб, иже идеть ко мне, десятину святей что почнеть давати тыи дани, а из того десятина святей Богородици и епископу; [От] Жизця такоже от всех рыб, иже Богородици. Да сего не посуживаи никтоже по моих днех, ни идеть ко мне, десятина святей Богородици и епископу [ч]то ся князь, ни людие; аще ли кто посудить сея грамоты, что есми дал наречет области Смоленское, или мала или велика дань, любо к святей Богородици, да той отвечает в страшныи день святей княжа, любо княгинина, или чия си хотя, правити десятину богородици, и сия клятва будеть на нем, а яз буду без греха<...> святей Богородици, без всякого отпису деяти. 9. [Се] яз, грешный сын Мьстиславль, надеяся на матерь 4. Село Дросенское, со изгои и з землею святей божью на святую богородицу, уставляю сию епископью; даж Богородици и епископу, и село Ясенское, и з бортником и з кто разрушит ю, да сам отвечаеть святей богородици, и сия землею и с изгои святей Богородици; и се есми дал землю в клятва святых отец буди на нем, а яз буду без греха.

«Памятники русского права», вып. II, стр. 39—Погоновичох Моншинскую святей Богородици и епископу; и.

озера Нимикорская и с сеножатми, и уезд княж, и на Сверковых Вопросы и задания:

луках сеножати, и уезд княж, озеро Колодарское, святей 1. О чем етельствует организация смоленской епископии Богородици.

1. Какие территориально-административные 5. И се даю на посвет святей Богородици из двора единицы перечислены в грамоте своего, [о]см капии воску и на горе огород с капустником и з 2. Какие подати и в каких объемах с них женою и з детми, за рекою, тетеревник с женою и з детми святей взимаются Богородици и епископу. Бысть мое сотщание к святей 3. Каковы доходы князя Богородици, по повелению святаго отца моего, чтож мога, тож 4. Чем еще кроме десятины могла распоряжаться даю.

церковь 6. А теж епископлих не судити никому же, судит их сам 5. Какие вопросы входили в компетенцию епископ. Первая тяжа роспуст; другая тяжа, аж водить кто две церковного суда Сравните их с вопросами находящимися в жоне; третьяя тяжа аще кто поимется чрес закон; а четвертая компетенции церкви в ранее изучаемых княжеских уставах.

уволоч-ская, аж уволочет кто девку, што возметь князь, с 6. Какие категории зависимого населения епископом на-полы, или посадник что възметь свои тяжи, то с упоминаются в грамоте епископом наполы; а пятое, аж ту женку [....] то епископу;

шестая вопрос, а то епископу, зелья и душегубства тяжа 2. 4. 1125-1132 гг. - ГРАМОТА ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ Гостиная дань – пошлина взимаемая с гостей (купцов).

217 МСТИСЛАВА ВЛАДИМИРОВИЧА И СЫНА ЕГО будущий.

«Памятники русского права», вып. II, стр.

ВСЕВОЛОДА НОВГОРОДСКОМУ ЮРЬЕВУ 103—104.

МОНАСТЫРЮ НА СЕЛО БУЙЦЫ, ПОЛЮДЬЕ Вопросы:

И СЕРЕБРЯНОЕ БЛЮДО 2. Какие доходы получает церковь Се аз, Мьстислав Володимирь сын, дьржа Русьскую 3. Как разграничивается церковная и светская власть землю, в свое княжение повелел есмь сыну своему Всеволоду отдати [Буи]це святому Георгиеви с данию, и с вирами, и с продажами, [и вено во...кое]. Даже который князь по моемь 2. 6. 1134-1135 гг. УСТАВНАЯ ГРАМОТА княжении почьнеть хотети отъяти у святаго Георги [я, а] бог НОВГОРОДСКОГО КНЯЗЯ ВСЕВОЛОДА буди за темь и святая богородица, и тъ святыи Георгии у него то МСТИСЛАВИЧА ЦЕРКВИ ИВАНА ПРЕДТЕЧИ НА отимаеть. И ты, игумене [Исайе], и вы, братие, донеле же ся мир ОПОКАХ състоить, молите бога за мя и за мое дети, кто ся изоостанеть в Се аз князь великий Гаврил, нареченыи Всеволодманастыри, то вы темь дължьни есте молити за ны бога и при самодръжець Мьстиславичь, внук Володимир, животе и в съмьрти. А яз дал рукою своею и осеньнее полюдие владычествующею ми всею Рускою землею и всею областью даровьное, полътретиядесяте гривьн святому же Георгиеви. А се Новгороцкою, божиим благоеолением поставил есми церков я, Всеволод, дал есмь блюдо серебрьно в [30] гривн серебра святыи великыи Иван на Петрятине2 дворище и устроил есми ю святому же Георгиеви; велел есмь бити в не на обеде, коли Иконами многоценнами, и еуангелием многоценным и всеми игумен обедает. Да же кто запъртить или ту дань и се блю [до, жнигами мслолнь, усхроил есми попы и дьяконы в зборной да судит ему бог в день пришьствия с] воего и тъ св[ятыи великой церкви.

Георгии].

«Памятники русского права», вып. II, отр. 102. 1. И даю святому великому Ивану, от своего великоимения, на строение церкви и в векы, вес вощаной, а в Вопросы и задания:

Торжку пуд вощаной3, половина святому Спасу4, а половина 1. Кто из князей какие пожалования сделал церкви и на каких святому великому Ивану на Петрятино дворище; а оброка условиях попом, и дьякону, и дьяку, и сторожам из весу вощаного имати:

попом по- осми гривен серебра, а дьякону четыре гривны 2. 5. 1125-1137 гг. - ГРАМОТА ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ серебра, а дьяку три гривны серебра, а сторожам три гривны ВСЕВОЛОДА МСТИСЛАВИЧА ЮРЬЕВУ МОНАСТЫРЮ серебра; а имати им той оброк и в векы, на всякий год, по моему НА ТЕРПУЖСКИЙ ПОГОСТ ЛЯХОВИЧИ данью великого князя Всеволода. А попом пети у святого Ивана Се аз князь великыи Всеволод дал есмь святому вседенная, у святого Захарьи на полатех5 пети по неделям6, и в Георгию Терпужьскыи погост Ляховичи с землею, и с людьми, и векы, а дьякону пети у святого Ивана субота да неделя, из того с коньми, и лес, и борти, и ловища на Ловати, а по Ловати на низ оброка, и в век.

по конец Водоса за рекою за Любытиною по больший мъхи, с 2. И яз, князь великий Всеволод, поставил есми святому больших мхов на вьрх межьника, с того межьника на Каменичища на усть Березна, со обе стороны межьник ввьрх Березна, по обе стороны ввьрх Березна на вьрх Глистьны по Князь Всеволод — внук Владимира Мономаха — княжил в Новгороде в 1117— 1136 гг. и в 1137—1138 гг.

чистый мох, от Морее с вьрх Глистьне на вьрх Робьи Ильины, с Петрятино дворище — двор посадника Петряты (в летописи упомянут в вьрх Робьи на вьрх Лебединьца, с вьрх Лебединьца на вьрх г.).

Възвада, с вьрх Възвада на вьрх городьни, на низ по одной Вес вощаной, пуд вощаной — пошлина, взимавшаяся при взвешивании воска.

стороне до Робьи. А то дал есмь святому Георгию во векы. А хто Святой Спас—церкви святого Спаса.

поступить, судиться со мною перед Георгиемь в сии век и в На полатех — на хорах.

Неделя — воскресенье.

219 Ивану три старосты от житьих людей, и от черных тысяцкаго, а имати старостам купецким и купцам из весу из вощаного и а от купцев два старосты, управливати им всякия дела Иванская, и полъ-третьядцать гривен серебра, на всякый праздник святаго торговая, и тостинная, и суд торговый; а Мирославу посаднику в Ивана и в век; а старостам купецким святаго великого Ивана то не вступатца, и иным посадником в Иваньское ни в что же, ни ставити на праздник святаго Ивана семьдесят свечь, и темьян и боярам новгороцкым. ладан. А лети в праздник владыце, а старостам купецким и 3. А кто хочет в купечество вложиться в Иванское, купцам да-ти владыце гривна серебра на сукно Ипьакое; а назавтрее лети анх'имандриту святаго Егория, а взять ему даст купьцем пошлым1 вкладу пятьдесят гривен серебра, а полгривне серебра; а на третей день лети игумену святей тысяцкому сукно Ипьское2, ино купцам положить в святыи Иван богородици из Онътонова монастыря, взять ему полъгривне полътретьядцать3 гривен серебра; а не вложится кто в серебра.

купечество, не даст пятьдесят гривен серебра, ино то не пошлый 9. И яз князь великий Всеволод дал есми пошлины купець, а пошлым купцем ити им отчиною4 и вкладом.

попом святаго великого Ивана Петрятино дворище с купець в 4. А веоити им в притворе святаго Ивана, где дано, ту Руси,, на память князем великым дедом моим и прадедом, имати его и дръжати; а весити старостам Иваньским, двема купцем с купець тая старина и в векы; с Тверского гостя, и с пошьлым, добрым людем, а непошлым купцем етарощениа не Новгородцко-го, и с Бежицкого, и с Дереввского, и с всего дръжати, ни весу им не весити Иваныского.

Помостья.

Pages:     | 1 |   ...   | 30 | 31 || 33 | 34 |



© 2011 www.dissers.ru - «Бесплатная электронная библиотека»

Материалы этого сайта размещены для ознакомления, все права принадлежат их авторам.
Если Вы не согласны с тем, что Ваш материал размещён на этом сайте, пожалуйста, напишите нам, мы в течении 1-2 рабочих дней удалим его.